wtorek, 20 września 2016

Jedzenie i picie w Madrycie

Jeśli w trakcie urlopu lubicie eksperymentować w zakresie kulinarnym i zamiast bezsensownego trwonienia pieniędzy wolicie wydawać je np. na konsumpcję, to ten post jest dla Was!

Zacznijmy od śniadania.
Będąc w Madrycie koniecznie musicie zjeść tortillę lub churros. Pierwsze danie to śniadanie "na słono". Tortilla to omlet z ziemniakami i dużą ilością cebuli. Na ogół jest podawana z bagietką, w związku z czym, jest to śniadanie bardzo syte  (polecane osobom, które nie są na diecie). Jeżeli chodzi o drugą propozycję śniadania to również nie jest ona odpowiednia dla osób liczących kalorie. Churros to rodzaj podłużnych pączków (ciasto wypiekane jest na głębokim tłuszczu), które macza się w gorącej czekoladzie lub spożywa się wraz z kawą. Zastrzyk energii gwarantowany.

Na śniadanie możemy także zamówić rogaliki lub tosty, ale moim skromnym zdaniem są to odpowiednio włoskie i angielskie potrawy konsumowane, jako pierwszy posiłek dnia, więc nie warto próbować ich będąc w Madrycie.






Obiado-kolacja.
Oczywiście nie możemy być w Hiszpanii i nie spróbować paelli - ryżu gotowanego na patelni z dwoma uchwytami. Jej Koszt waha się w granicach 10-20 €. Jest to idealne danie dla pasjonatów ryżu w każdej postaci. Podawana jest z owocami morza, warzywami, kurczakiem.



Będąc w Hiszpanii musimy również skosztować  Jamon- surowej, wieprzowej szynki pochodzącej z udźca. Ma ona bardzo specyficzny smak i aromat. Jeżeli nie lubimy mięsa wieprzowego, na pewno nie przypadnie nam do gustu. Jest ona dodawana do tapas, stanowi dodatek lub najważniejsza potrawę wieczoru.




Proponuję też spróbować domowych win podawanych w restauracjach- są równie pyszne, jak we Włoszech i Francji. Lampka to koszt około 1.5 € (podobnie kosztuje małe piwo).




Warto też spróbować sangrii - wina z dodatkiem owoców. Na zdjęciu akurat z patatas bravas, które niekoniecznie do niej pasują, ale były tak pyszne, że bardzo trudno byłoby odmówić sobie ich zamówienia.



Buen provecho! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz